Мамалига — унікальне блюдо з кукурудзи, яке можна вважати і кашею, хлібом і одночасно. Вважається молдавським національним блюдом, проте в тих чи інших варіаціях мамалига існувала і в інших кухнях світу — кавказької, болгарської, румунської, української.
Але в давні часи, коли європейці про кукурудзу ще не знали, схоже на мамалигу блюдо готувалося з тих зернових культур, які виростали в певному регіоні. Так, на українських землях, наприклад, страву готували з проса.
У будь-якому варіанті мамалига з себе представляла просте, але ситне блюдо, яке давало селянам сили, щоб зорати поле, доглядати за тваринами і виконувати масу іншої фізичної роботи.
Популярність мамалиги пояснюється не тільки її поживністю, але і корисністю. Вона містить вітаміни B, E, K, а також цинк, залізо, калій, магній. В цьому блюді досить ненасичених жирних кислот. Тому така каша рятує не тільки від виснаження, але і від проблем з серцево-судинною системою, а також від артриту, підвищеної кислотності і навіть стресу.
До речі, американці, які вважаються найбільшими прихильниками кукурудзи, також люблять готувати схоже блюдо. Однак у США його подають з медом. А от традиційна мамалига ніколи не виступає в ролі десерту і подається як раз зі шкварками.
І сьогодні ми розповімо, як приготувати мамалигу за традиційним рецептом молдавської кухні, а від себе додали різноманітні начинки. Що з цього вийшло? Запрошуємо переглянути